صندوق سرمایه گذاری را در 4 گام انتخاب کنید!

صندوق سرمایه گذاری چیست
4.3
(7)

صندوق سرمایه گذاری

همانطور که قبلا هم در مقاله “وقت یا علاقه کافی برای بورس ندارم” اشاره کردیم، یکی از راه های مناسب برای افرادی که فرصت کافی برای معامله در بورس ندارند، صندوق سرمایه گذاری می باشد.

می دانیم، یکی از راه های سرمایه گذاری،سرمایه گذاری در بورس است. اما در این بین افرادی وجود دارند که دانش کافی راجع به بورس ندارند یا وقت کافی برای این سرمایه گذاری را ندارند.

صندوق های سرمایه گذاری یکی از روش های سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس است که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.

تعریف صندوق سرمایه گذاری:

افرادی که وقت یا دانش کافی برای سرمایه گذاری در بورس را ندارند،معمولا برای سرمایه گذاری از سپرده های بانکی استفاده می کنند و به سود 20 درصد سالانه اکتفا می کنند.

یکی از بهترین راه ها برای این افراد سرمایه گذاری در صندوق ها می باشد که بازده بالاتری نسبت به بانک ها دارند.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری از جمله نهادهای مالی هستند که دارایی اصلی آن‌ها سهام،سپرده بانکی،اوراق بهادار و … می‌باشد و دارای تیم تحلیل حرفه ای هستند که با دانش بسیار در بورس سرمایه گذاری می کنند.

ساختار اصلی صندوق سرمایه گذاری چگونه است؟

مدیر صندوق

مهم ترین رکن هر صندوق سرمایه گذاری می باشد که تمام امور عملیاتی صندوق و تصمیم گیری ها را انجام می دهد. تمامی وظایف مدیر صندوق هم در اساسنامه هر صندوق ذکر شده است.

متولی صندوق

متولی رکن نظارتی صندوق است که توسط مجمع صندوق انتخاب می شود و به عملکرد مدیر صندوق نظارت دارد هم چنین در صورت بروز مشکلات متولی به عنوان نماینده سرمایه گذاران عمل می کند.

ضامن نقدشوندگی

ضامن موظف است اگر در پرداخت های صندوق مشکلی پیش بیاید نقدینگی لازم را فراهم کند. (البته وجود ضامن اختیاری است و ممکن است یک صندوق ضامن نداشته باشد).

حسابرس

بر عملکرد مدیر نظارت دارد و ضعف و قدرت رویه ی مدیر را بررسی می کند و برای بهبود آن پیشنهاد می دهد. همچنین گزارش های حسابرسی را آماده می کند.

انواع صندوق های سرمایه گذاری

یک-صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت(مناسب افراد با ریسک پذیری پایین)

این صندوق ها برای افرادی با ریسک پذیری پایین مناسب است،و سود سالانه آنها 1-2 درصد بیشتر سود سالانه سپرده های بانکی است. اکثر این صندوق ها ضامن نقد شوندگی دارند و در صورتی که سود بیشتری به دست بیاورند این سود را به سرمایه گذاران خود نیز اختصاص می دهند.

دو-صندوق سرمایه گذاری در سهام(مناسب افراد با ریسک پذیری بالا)

این صندوق مناسب افراد با ریسک پذیری بالا است و معمولا بازده بالاتر یا نزدیک بازده بورس دارند. اکثر آنها ضامن نقد شوندگی ندارند.

سه-صندوق سرمایه گذاری مختلط

این نوع صندوق سرمایه گذاری ریسک پذیری متوسطی دارند و بازدهی بالاتر از صندوق های با درآمد ثابت دارند و بسیاری از آنها نیز ضامن نقدشوندگی دارند.

چهار-صندوق سرمایه گذاری قابل معامله یا ETF

همان طور که از اسم این صندوق ها مشخص است همانند سهام قابل خرید و فروش می باشند و پایه ی دارایی آنها اوراق بهادار و دارایی های فیزیکی است.

در واقع هرچه دارایی آن ها رشد داشته باشد، ارزش هر واحد (Unit) صندوق ETF نیز رشد خواهد کرد.

برای مثال، صندوق ETF دولتی دارا یکم را در نظر بگیرید، هر چقدر که ارزش سهام آن از جمله “وبصادر” یا “وتجارت” بالاتر می رود، قیمت هر واحد این صندوق نیز بیشتر می شود.

بنابراین از آنجایی که واحد های این صندوق در بورس خرید و فروش می شوند عرضه و تقاضا بر آنها تاثیرگذار است.

واحد سرمایه گذاری (Unit) چیست؟

واحد صندوق یا (Unit) در صندوق های سرمایه گذاری، مانند برگه سهم در یک نماد بورسی می باشد.

در واقع واحد صندوق سرمایه گذاری، کوچکترنی جزء یک صندوق است که هر کس قصد سرمایه گذاری در صندوق داشته باشد، می بایست، به میزان نقدینگی خود واحد صندوق خریداری کند.

مثلا اگر هر واحد یک صندوق سرمایه گذاری، 10 هزار تومان ارزش داشته باشد و فردی با 360 هزار تومان قصد سرمایه گذاری در صندوق را داشته باشد، باید 36 واحد از این صندوق را خریداری کند.

صدور و ابطال واحد های سرمایه گذاری

زمانی که یک فرد واحد های یک صندوق را خریداری می کند، واحدهای صندوق برای فرد، اصطلاحاً “صادر” می شود و هنگام فروش واحد ها “ابطال” می گردند.

طریقه ی گرفتن صندوق سرمایه گذاری

 

صندوق سرمایه گذاری

 

چگونه یک صندوق سرمایه گذاری سودده انتخاب کنیم؟

-در اولین قدم میزان ریسک پذیری خود را در نظر بگیرید،و مطابق آن صندوق را انتخاب کنید.

-قدم بعدی مراجعه به سایت صندوق و چک کردن بازده صندوق، ترکیب دارایی ها،امیدنامه،ضامن نقد شوندگی و شعب آن می باشد چرا که شما حداقل 2 بار برای صدور و ابطال صندوق باید به صورت حضوری به شعب آن مراجعه کنید.

بدین منظور اگر صندوق را از قبل می شناسید اسم صندوق را در گوگل سرچ کنید تا سایت صندوق را ببینید و یا از طریق سایت “مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران” نماد یا اسم صندوق را در بین لیست صندوق های ثبت شده در این سایت جستجو کنید تا به اطلاعات صندوق دست یابید.

-در قدم بعد، میزان نوسانات واحدهای صندوق را نیز بررسی کنید به این معنی که به چه میزان روند صعودی صندوق با ثبات است و نوسان کمتری دارد، بدیهی است هرچه این نوسانات کمتر باشد صندوق قابل اطمینان تر و بنابراین برای سرمایه گذاری مناسب تر است.

-ترکیب سبد سرمایه گذاری را نیز بررسی کنید از این لحاظ که با فرصت های سرمایه گذاری سال معاملاتی جاری هماهنگی داشته باشد. بهتر است قبل از سرمایه گذاری در صندوق خودتان شخصاً از وضعیت صنعت های مختلف بازار بورس، اطلاعات کسب کنید، و صندوقی را انتخاب کنید، که در صنایع پربازده روز، سرمایه گذاری کرده اند، برای مثال اگر صنعت بیمه و  بانک در سال جاری مستعد رشد است بنابراین صندوقی که ترکیب دارایی سهام آن از سهام بانکی و بیمه ای تشکیل شده است، عملکرد بهتری می تواند داشته باشد.

-همچنین موارد دیگری که می تواند به شما کمک کند تا بهترین صندوق را انتخاب کنید بررسی گذشته ی حرفه ای مدیر صندوق می باشد چرا که تمامی سیاست های صندوق توسط مدیر آن اتخاذ می شود و بر میزان بازدهی صندوق تاثیر مستقیم دارد.

به هزینه های صندوق هم توجه فرمایید به لحاظ قانونی تمامی هزینه های صندوق ها یکسان می باشد اما گاهی صندوق ها به منظور تشویق سرمایه گذاران برای آن ها تخفیفاتی را در نظر می گیرند.

در نهایت اگر باز هم برای انتخاب صندوق شک داشتید می توانید از کمک مشاوران سرمایه گذاری در ازای حق مشاوره استفاده کنید.

در ادامه مهم ترین مواردی که باید در انتخاب یک صندوق سرمایه گذاری در نظر گرفته شود را در قالب یک اینفوگرافیک آورده ایم:

 

صندوق سرمایه گذاری

 

نویسنده: پریسا مهاجری (عضو تیم تحریریه چرتکه)

ویرایش: علی مدنی

این مقاله چقدر برایتان مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد آرا: 7

سوالات و انتقاد های خودتون رو ارسال کنید تا با دانش هم دیگه، ابهامات این مقاله رو تکمیل کنیم.

9 دیدگاه دربارهٔ «صندوق سرمایه گذاری را در 4 گام انتخاب کنید!»

  1. زهرا حسینی

    با سلام
    ما به ویدیوها و توضیحات شما عادت کردیم
    لطفا بحث صندوق ها رو هم برای ما بصورت ویدیو درست کنید.

  2. با سلام
    ممنون از اطلاعات خوبی که میذارین یه سوال بعضی از صندوق ها NAV دارن درباره اون ها هم اگه میشد اطلاعات میذاشتین خوب بود
    ممنون

    1. سلام
      ناو به معنی ارزش سهام های اون صندوقه
      مثلا یه صندوق رفته روی 5 تا سهم سرمایه گذاری کرده و جمع ارزش روز اون سهم ها 17500 تومنه
      حالا اگه شما یک واحد از اون صندوق رو بالاتر از ناو بخری انگار یه جنسی رو گرون خریدی و کمی ضرر میکنی،اما اگه یک واحد رو پایینتر از ناو بخری سود میکنی
      دقیقا مثل دارا یکم که با 20% تخفیف عرضه شد و درواقع شما پایینتر از ناو خرید میکردی و همون لحظه اول 20% تو سود بودی

  3. سلام
    ممنون از مطالب خوبتان.
    خدا قوت
    در تصویر، زمینه دایره بنفش تیره و نوشته داخل مشکی
    خوانا نیست.
    انشالله در نوشته های بعدی کنتراست زمینه و متن را لحاظ بفرمایید.

  4. امیر جعفری

    با سلام اگه میشه درمورد سهامهایی که پشتوانه طلا دارند تحلیل بزارید

  5. علی اکبر زارعی

    با عرض سلام و خسته نباشید از مطالب بسیار آموزنده و کاربردی تیم چرتکه در زمینه های مختلف بازارهای مالی مانند همین صندوق های سرمایه گذاری تشکر میکنم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
پیمایش به بالا
یکشنبه 27 آبان

اولین رویداد تخصصی پراپ تریدرها موفق در ایران!

3 حساب جایزه برای شرکت کنندگان سمینار
با همکاری شرکت ForFX