چگونه بورس را تحلیل کنیم؟

۳.۷
(۳۰)

همه ی ما این روزها احتمالا با داغ شدن بازار بورس، اصطلاح “تحلیل بورس” را شنیده ایم و به این فکر کردیم که شاید مکان خوبى براى سرمایه گذارى باشد و همین مسئله ضرورت یادگیرى اصول آن و تحلیل بورس را نشان مى دهد. برای آن که با ابزار های تحلیل در بورس آشنا شوید، این مقاله را پیگیری کنید.

سطح: مبتدی

مدت زمان تقریبی مطالعه: ۱۰ دقیقه

نویسنده: پریسا مهاجری، علی مدنی

چگونه وارد بورس شویم؟

قبل از آنکه راجع به تحلیل بورس صحبت کنیم ابتدا باید راه ورود به بازار بورس را یاد بگیریم.

اولین کارى که براى ورود به بورس باید بکنیم گرفتن کد بورسى است که این کد از حروف فامیلى شما و پنج عدد تشکیل شده است.

براى گرفتن کد بورسى ابتدا باید به صورت آنلاین در سامانه سجام ثبت نام کنید، پس از ثبت نام کد ١٠ رقمى سجام به شما داده مى شود که با مراجعه حضورى یا آنلاین به کارگزارى مورد نظرتان مى توانید کد بورسى را دریافت کنید.

بهترین کارگزاری بورس کدام کارگزاری است؟

در ابتدا بیاید تعریف کارگزاری را با هم مرور کنیم. براى خرید و فروش سهام نیاز به یک واسط داریم و این واسط کارگزارى ها هستند و همانند املاک در معاملات ملکى عمل مى کنند یعنى از طریق آنها سفارش شما به شرکت ها مى رسد و مى توانید سهام را خرید و فروش کنید.

یکی از مواردى که براى انتخاب کارگزاری مهم است رتبه کارگزارى از نظر سازمان بورس و اوراق بهادار مى باشد، مورد دیگرى که براى انتخاب کارگزارى مى توانید در نظر بگیرید این است که از افراد فعال در بازار سرمایه بپرسید که با چه کارگزارى هایى کار مى کنند و معایب و مزایاى هر کدام چیست.

البته در مقاله های بعدی تصمیم داریم کارگزاری های برتر را از نظر کارایی و سرعت بررسی کرده و نتیجه را به کاربران آکادمی چرتکه ارائه دهیم.

چگونه بورس را تحلیل کنیم تا سودهاى خوبى به دست بیاوریم؟

تحلیل بازار بورس کار سختى است و براى آنکه تحلیل گر حرفه اى باشید نیاز به آموزش و تجربه در بازار بورس دارید.

مى توان گفت با تحلیل و یادگیرى موارد زیر مى توان بازار بورس را تحلیل کرد:

١.تحلیل تکنیکال

٢.تحلیل بنیادى

٣.رصد شاخص بورس

۴.تشخیص صنعت مناسب

۵.سود و زیان انباشته شرکت

۶.سهام شناور آزاد

٧.میزان نقد شوندگى سهم

تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل گران براى تحلیل تکنیکال از داده هاى گذشته سهم براى پیش بینى آینده استفاده مى کنند.

تحلیل تکنیکال براى تمامى بازارهایى که بر اساس عرضه و تقاضا کار مى کنند مانند ارزهاى دیجیتال کاربرد دارد.

نمونه ای از یک نمودار تکنیکال

 

و براى یادگیرى تحلیل تکنیکال مى توانید از روش هاى زیر استفاده کنید:

١.اینترنت(فیلم هاى رایگان سایت)

شما می توانید از فیلم های رایگان چرتکه و یا سایت های مشابه نظیر فراچارت برای آموزش رایگان خود استفاده کنید.

٢.کتاب ها

کتاب های زیادی در زمینه آموزش دیدن در بازار سرمایه وجود دارند، در ادامه چند کتاب مفید که خودمان آن ها را مطالعه کرده ایم و مطالب بسیار مفیدی را از آن ها یاد گرفته ایم خدمت تان معرفی می کنیم:

تحلیل بنیادى و تحلیل تکنیکال از مارک داگلاس
استراتژیست از نیما آزادى
چگونه ٢ میلیون دلار در بورس به دست بیاوریم از نیکولاس دارواش
استادى در امواج الیوت از کنستانس براون
سهم نخرید مگر با شناخت رفتار و روانشناسى بازار
معامله گر منظم از مارک داگلاس
هنر خروج و ورود از على اسدى
امواج بازیگر از على بهارى

٣.دوره حضورى

در صورتی که دوره های آنلاین و ویدیویی برای شما مناسب نیست و نمی توانید با آن ها ارتباط برقرار کنید، دوره های حضوری گزینه بهتری برای شما هستند. البته همچنان توصیه می کنیم که در شرایط کنونی در خانه بمانید و از دوره ها و خدمات اینترنتی برای آموزش استفاده کنید.

(این مقاله در شرایط پاندمی کرونا ویروس نوشته شده است)

همچنین نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که هزینه شرکت در دوره های حضوری بالاتر از دوره های غیر حضوری است و باید استاد دوره، برگزار کننده و سابقه آن ها را عمیقا از قبل بشناسید.

۴.دوره هاى غیر حضوری(فوق حرفه اى)

پیشنهاد ما این است که حتی الامکان از دوره های غیر حضوری برای یادگیری استفاده فرمایید.

این دوره ها باعث می شود آزادی مکان و زمان داشته باشید، و هر زمان که خواستید از پشتیبانی دوره ها استفاده فرمایید.

اگر فیلم های رایگان سایت چرتکه را مشاهده کرده اید و فکر می کنید سایت چرتکه برای آموزش دیدن شما مناسب است، از صفحه دوره فوق حرفه ای دیدن کنید!

تحلیل بنیادى چیست؟

 یکى از مهم ترین تحلیل ها براى رصد بازار تحلیل بنیادى است. تحلیل بنیادى روشى است که افراد مى توانند ارزش ذاتى سهام را به دست بیاورند، در واقع تمام عواملى که بر ارزش سهام تاثیر مى گذارد را در نظر مى گیرد و فایده آن براى سهام دار این است که مى توان با توجه به قیمت فعلى سهم به این نتیجه برسیم که قیمت سهم بالاتر از ارزش ذاتى آن است یا کمتر.

بر این اساس مى توان تصمیم گرفت که سهم از لحاظ بنیادى شرایط خوبى دارد یا خیر، بنابراین اگر قیمت سهم پایین از ارزش ذاتى آن باشد خرید آن منطقى است و مى توان انتظار سود از سهام را داشت.

رصد شاخص بورس

براى تحلیل بازار باید حتما به شاخص بورس توجه کنید و دلیل آن این است که زمانى که شاخص مثبت است بازار روند صعودى مى گیرد و مى توان با تجزیه و تحلیل نمودار شاخص هاى بازار روند و جهت کلى بازار سهام و صنایع و شرکت هاى کوچک را پیش بینى کرد.

تشخیص صنعت مناسب

زمانى که شاخص بورس مثبت باشد باید به بررسى شاخص صنعت هاى مختلف بپردازیم و صنعت برتر را از این بین انتخاب کنیم و در صنعت مربوطه نیز شرکت خوب را براى سرمایه گذارى پیدا کنیم.

سود و زیان انباشته شرکت

براى تحلیل بورس و انتخاب سهام مناسب باید به سود و زیان انباشته شرکت توجه کنیم. سود و زیان انباشته را بهتر است قبل از خرید هر نمادی بررسی کنید.

به این صورت که وارد سایت کدال شده، و نماد مورد نظر را جستجو کنید، سپس ترازنامه سال مالی اخیر، و سه ماهه آن را بررسی کنید(البته ترازنامه سالانه معتبرتر است).

در ترازنامه T شکل، قسمت سود و زیان انباشته، را چک کنید، اگر عدد سود و زیان، داخل پرانتز بود، منظور زیان انباشته است.

سهام شناور آزاد

سهام شناور آزاد یعنى میزان سهامى که در دست سهامداران خرد یا همان اشخاص حقیقى است. و براى خرید سهام باید توجه کنید که شناورى سهم بیش از ١٠ درصد باشد، همچنین به این نکته توجه کنید که شناورى زیاد در بازار بورس تهران چندان نشانه خوبی برای نماد نیست و شرکت باید حداقل یک یا دو سهامدار عمده داشته باشد.

میزان نقد شوندگى سهم

توجه کنید سهامى که مى خرید باید نقد شوندگى خوبى داشته باشد تا هنگام فروختن سهم به مشکل نخورید و براى همین باید حجم معاملات سهم بالا باشد.

برای آن که نقد شوندگی سهام را بررسی کنیم، رفتار حقوقی های آن سهم یا بازیگر آن را در شرایط منفی بازار شناسایی کنید.

چگونه سهام ارزشمند در بازار را شناسایى کنیم؟

باید توجه کنید که هیچ راه قطعی براى انتخاب سهام وجود ندارد اما با استفاده از دانش و تحلیل سهام مى توان تا حد زیادى شانس را براى انتخاب سهم ارزشمند افزایش داد.
قیمت سهم بر اساس عرضه و تقاضا تغییر مى کند و بنابراین اگر بتوانیم عرضه و تقاضا را پیش بینى کنیم شانس براى شناسایى سهام ارزشمند افزایش مى یابد.

عواملى که مى تواند به شما در شناسایى سهام ارزشمند کمک کند عبارت اند از:

تحلیل بنیادى

همان طور که گفتیم تشخیص ارزش ذاتى سهم بسیار مهم است و با استفاده از آن مى توان سهام مستعد رشد (با دید بلند مدت) را پیدا کرد.

نسبت P/E

یکى از پرکاربردترین نسبت ها در بین نسبت هاى مالى، نسبت قیمت بر سود مى باشد که ارزش بازار یک سهم را نشان مى دهد و منظور از P، کلمه “Price” یا همان قیمت سهم است و منظور از E، عبارت “EPS به معنای درآمد هر سهم” است. این مقدار هرچه پایین تر باشد به معنى پایین بودن ارزش ذاتى در برابر سودآورى است بنابراین انتظار مى رود سهم رشد قیمتى خوبى داشته باشد.

p به e

ارزش دفترى سهم

ارزش دفترى سهم نشان دهنده خالص دارایى ها، معادل حقوق صاحبان عادى سهام است.

چنانچه بازده حقوق صاحبان سهام بیشتر از ١۵ درصد باشد انتظار سوددهى بالاتر از سهم را داریم.

نسبت P/B

این نسبت همانند ارزش دفترى سهم مى باشد و نشان مى دهد که ارزش ذاتى سهم در برابر جریان بازار چگونه است و هرچه این میزان بیشتر از یک باشد سهام از ارزش واقعى خود بالاتر هستند و اگر زیر یک باشد سهام داراى مشکل بنیادى مى باشد و از ارزش خود پایین تر است.

سود تقسیمى بالا

در صورتى که شرکت از نظر مالى مشکل نداشته باشد و میزان سود تقسیمی آن در آینده امن باشد، سهم در کوتاه مدت بازده خوبى خواهد داشت.

تحلیل تکنیکال

توضیحات آن در قسمت های قبل داده شد.

تابلوخوانى

از طریق سایت tsetmc مى توانید اطلاعات سهام را مشاهده کنید و در صورتى که سهم تابلوى خوبى از نظر حجم معاملات،سرانه خرید و فروش و حجم خرید و فروش حقیقى و حقوقى داشت آن سهم را خریدارى کنید.

مهارت هاى فردى

نکته اى که باعث مى شود شما معامله گر خوبى باشید این است که در معاملات خود کنترل فردى داشته باشید، و با گذشت زمان و کسب تجربه در بازارهاى مالى مى توانید شخصیت معامله گرى خود را شناسایى کنید و درصد موفقیت خود را براى انتخاب سهام ارزشمند بالا ببرید.

بررسى دیدگاه هاى فعالان تجربى

شما به راحتى از طریق سایت سهام یاب یا گروه هاى تلگرامى مى توانید با افراد فعال در بازار سرمایه ارتباط برقرار کنید و نظرات آن ها را در مورد سهام مختلف بدانید.

البته باید احتیاط کنید که در جو روانی بعضی گروه ها یا کانال ها برای خرید یا فروش سهام بی بنیاد و فضا های روانی بیهوده قرار نگیرید.

مرور کلی مقاله

امیدواریم در صورتی که در بازار های مالی تازه وارد هستید، این مقاله به شما کمک کرده باشد که دید مناسبی جهت ورود به بازار بورس یا سایر بازار های مالی پیدا کرده باشید.

فراموش نکنید که سیگنال گرفتن از افراد و کانال های تلگرامی مختلف، فقط در شرایط بازار مثبت کارایی دارد و تنها چیزی که باعث سود گرفتن شما از بازار سرمایه می شود، یادگیری همین ابزارهایی است که در همین مقاله معرفی کردیم.

چندان هم سخت نیست و کافی است شروع کنید!

فیلم های رایگان چرتکه می تواند گزینه مناسبی برای شروع باشد!

این مقاله چقدر برایتان مفید بود؟

میانگین امتیاز ۳.۷ / ۵. تعداد آرا: ۳۰

۱۰ دیدگاه ها

  • سلام ;خدا قوت;بابت تمام زحماتی که در راستای آموزش امثال من تازه وارد به بازار سرمایه متحمل می شید, نهایت سپاس و تشکر را دارم , بنده از طریق سایت فراچارت وآموزش تابلو خوانی آقای همتی با این سایت آ شنا شدم,تدریس کاملا متفاوت وحرفه ای آقای همتی وهمچنین بیان مطالب پیچیده به زبان ساده از جانب ایشان ,فوق العاده برای من کار آمد بوده, امیدوارم این محبت شما ,آقای مدنی وآقای همتی در حق ما تازه واردها همچنان ادامه داشته باشه,ان شاالله همیشه شاد وسلامت باشید

    • سجاد عزیز، از انرژی مثبت شما سپاسگزاریم. انشالله که همه قسمت های سایت چرتکه برایتان مفید باشد.

  • باسلام برای شروع مطالب خوب ارزنده ای میباشدالبته تعدادی ازفیلم های رایگان شمارا هم دیدم که خیلی خوب وآموزنده بودن ونکات بسیارمهمی داشتند

  • سلام ممنون میشم ب سوالم جواب بدین و توضیحی جامع بدین
    توی یکی از فیلماتون گفتین که با ۱۰۰ دلار در کریپتو ها میتونین تو ۲۰۲ روز پولمون رو به ۴۰.۰۰۰
    دلار برسونیم
    آیا این واقعیت داره؟
    و راهش چیه؟
    خواهش میکنم جواب بدین

  • با سلام و خسته نباشید
    خواهش میکنم ب سوالم پاسخ بدید
    توی یکی از فیلم هاتون گفته بودین با ۱۰۰ دلار سرمایه توی ۲۰۲ میتونین پولتونو ب ۴۰۰۰۰ دلار برسونین ایا این واقعیت داره؟
    و اگر واقعیت داره چجوزی میشه اینکارو کرد

  • سلام
    بنده از فیلمهای اموزشی خیلی بهره بردم
    ولی ای کاش فیلمهایتان را هم بیشتر میکردید
    و هم مرحله بندی میکردید تا بتوانیم به یک جمع بندی جهت خرید بسته تان نماییم
    ضمنا اگر خودتان را در مقام مقایسه با رقباء این عرصه هم معرفی میکردید انتخاب برای اینجانب راحتتر بود
    نتیجه عرایضم این که کارتون دلنشین است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *