4 نوع افزایش سرمایه را بشناسید!

4
(14)

متأسفانه در بسیار از مواقع افراد با ما تماس می گیرند و سراسیمه اذعان می کنند که “فلان سهم من 50 درصد به یکباره ضرر داده است”. متأسفانه مفهوم ساده ی افزایش سرمایه به خوبی به بسیاری از عزیزان آموزش داده نشده است ولی نگران نباشید، در این مقاله هر آن چه نیاز دارید درباره افزایش سرمایه یاد خواهید گرفت.

قطعا شما هم شنیده اید که فلان سهم به خاطر برگزاری مجمع بسته شده و افزایش سرمایه خواهد داشت. شما در این مقاله با انواع افزایش سرمایه و همچنین در پایان با بهترین افزایش سرمایه آشنا می شوید.
در واقع برای افزایش سرمایه در هر شرکت روند آن به این شکل است که ابتدا شرکت سهامداران خود را به جلسه مجمع فوق العاده دعوت کرده، و در آن جلسه پیشنهاد افزایش سرمایه شرکت را مطرح می کند. در صورتی که افزایش سرمایه مطابق آرای سهامداران حاضر در جلسه باشد، افزایش سرمایه رخ می دهد.

دلایل افزایش سرمایه

شرکت ها معمولا به خاطر گرفتن پروژه های جدید و سنگین تر نسبت به قبل، تأمین نقدینگی و منابع برای گسترش فعالیت های خود، اصلاح ساختار مالی شرکت و افزایش قدرت رقابتی اقدام به افزایش سرمایه می کنند.

پیشنهاد افزایش سرمایه در مجمع فوق العاده شرکت مطرح می شود.

انواع افزایش سرمایه

  • افزایش سرمایه از محل سود انباشته (سهام جایزه)

  • افزایش سرمایه از محل آورده نقدی

  • افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی‌ دارایی های شرکت

  • افزایش سرمایه از محل صرف سهام (سلب حق تقدم)

در ادامه هر نوع را توضیح می دهیم:

 

افزایش سرمایه از محل سود انباشته (سهام جایزه)

شرکت ها در طول سال مالی خود مقداری از سود بدست آمده را در حسابی تحت عنوان سود انباشته در صورت های مالی شرکت نگهداری می کنند. شرکت زمانی که سود انباشته مناسبی داشته باشد با پیشنهاد هیئت مدیره افزایش سرمایه خود را عملی می کند.

از آن جایی که جریان نقدینگی جدیدی وارد شرکت نمی شود، در ازای سهامی که به شرکت اضافه می شود در بین سهامداران تقسیم می شود ولی پولی گرفته نمی شود، به همین دلیل به آن سهام جایزه نیز گفته می شود.

در این افزایش سرمایه، میزان سرمایه سهامداران و درصد سهامداری آن ها تغییری نمی کند. یعنی به همان اندازه که سهام به سبد آن ها اضافه می شود، از قیمت هر سهم کم می شود تا مبلغ سرمایه گذاری آن ها قبل و بعد از افزایش سرمایه یکسان بماند، ولی نکته مثبت در این نوع افزایش سرمایه آن است که این نوع، می تواند تقاضا را برای خرید در سهام افزایش داده و بنابراین باعث رشد سهم و شرکت شود.

قیمت جدید هر برگه سهم پس از افزایش سرمایه به شکل زیر محاسبه می شود:

افزایش سرمایه

 

بنابراین یکی از انواع افزایش سرمایه که باعث رشد تقاضا می شود، از محل سود انباشته است.

 

افزایش سرمایه از محل آورده نقدی

زمانی که شرکت سود انباشته مناسبی نداشته باشد، برای افزایش سرمایه از منابع مالی که با کمک سهامداران کنونی شرکت تأمین می شود، استفاده می شود. به همین دلیل زمان انتشار سهام جدید شرکت حق استفاده از این سهام را اول به سهامداران شرکت می دهند. بدین صورت که اوراقی به اسم حق تقدم سهام در اختیار سهامداران فعلی قرار می گیرد. سهامداران در مدت مجاز 2 ماهه که این اوراق در اختیارشان قرار می گیرد باید یکی از اقدامات زیر را انجام دهند:

1.پرداخت مبلغ اسمی

سهامداران باید مبلغ 1000 ریال (100 تومان) را در این بازه زمانی هر تقدم سهام پرداخت کنند تا پس از افزایش سرمایه، اوراق حق تقدم آن ها به سهام اصلی تبدیل شود.

2.فروش اوراق حق تقدم

در صورتی که به هر دلیل سهامداران نخواهند از حق تقدم سهام خود برای تبدیل به سهم اصلی شرکت استفاده کنند می توانند در این بازه زمانی (2 ماه) سهام حق تقدم خود را به دیگر سرمایه گذاران شرکت یا دیگران به فروش برسانند.

حق تقدم هر نماد با اضافه شدن حرف “ح” به آخر اسم نماد نمایش داده می شود. برای مثال “وبیمه ح” یا “خساپاح”

3.استفاده نکردن از حق تقدم

اگر سهامداران از دو روش بالا استفاده نکنند یا به هر دلیلی از تخصیص اوراق حق تقدم به خود، مطلع نشده باشند، شرکت در پایان دوره زمانی 2 ماهه حق تقدم های استفاده نشده خود را به فروش می رساند و پس از کسر کارمزد به حساب سهامداران واریز می کند.

 

توجه کنید که حق تقدم هر نماد مانند سهام عادی در بورس خرید و فروش می شود.

استفاده از حق تقدم ها سودهای بسیار خوبی را می تواند عاید سرمایه گذاران کند، به زودی مقاله ای کامل در این زمینه در چرتکه منتشر خواهیم کرد.

 

افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها

در این نوع افزایش سرمایه شرکت دارایی های ثابت و مشهود خود را نظیر ساختمان، زمین، ماشین آلات، سرمایه گذاری ها و … خود را مورد تجدید ارزیابی قرار می دهد. در این روش چون دارایی های شرکت به روز شده و بدهی های شرکت همان مبلغ قبلی می باشد سرمایه شرکت باید افزایش پیدا کند.

در این روش نیز چون پولی به شرکت داده نمی شود و جریان نقدینگی جدیدی وارد شرکت نمی شود و فقط یک سری محاسبات حسابداری در صورت های مالی شرکت رخ می دهد، همان مقداری که سهام شما افزوده می شود، از قیمت هر سهم کم می شود تا میزان سرمایه گذاری شما قبل و پس از افزایش سرمایه به یک میزان باشد.

این نوع افزایش سرمایه خیلی نمی تواند باعث رشد قیمت شود اما بعد از آن معمولا یک نوسان مثبت در سهم ایجاد می شود.

 

افزایش سرمایه به روش صرف سهام

در این نوع افزایش سرمایه شرکت سهام خود را در قیمتی بالاتر از قیمت اسمی (1000 ریال) برای عموم به صورت پذیره نویسی به فروش می رساند و تفاوت حاصل از قیمت اسمی و قیمت فروش را به حساب اندوخته شرکت منتقل می کند یا به نسب بین سهامداران خود تقسیم می کند.

پذیره نویسی:

یعنی شرکت سهام معرفی شده خود را بعد از تأیید سازمان بورس در رزونامه کثیرالنتشار اعلام عمومی می کند.

شرکت در پذیره نویسی قیمت هر سهم را بیشتر از قیمت اسمی در اختیار عموم قرار می دهد. تفاضل قیمت فروش هر سهم در پذیره نویسی و قیمت اسمی به سه روش پرداخت می شود:

1.انتقال ما به التفاوت به اندوخته شرکت

2.دادن سهام جدید به سهامداران قبلی

3.اضافه کردن سهام به سهامداران قبلی

 

نکات مهم در خصوص افزایش سرمایه

  1. بهترین نوع آن، آورده نقدی و بعد از آن سود انباشته می باشد.
  2. هر تصمیمی در رابطه با افزایش سرمایه در مجمع آن شرکت تصویب شود شامل حال افرادی می شود که هنگام برگزاری مجمع سهامدار شرکت بوده اند.
  3. گاهی افزایش سرمایه از دو یا چند راه صورت می پذیرد. در این صورت قیمت جدید هر برگه سهم از ترکیب فرمول همه روش ها محاسبه می شود.

 

لطفا نظرات خود را زیر این مقاله بنویسید.

هرگونه سوال یا ابهام خود را درباره این مقاله از طریق قسمت ارتباط با چرتکه یا اینستاگرام و تلگرام ما به آدرس Chortkee_academy@ مطرح فرمایید.

سریعا پاسخ شما را خواهیم داد.

این مقاله چقدر برایتان مفید بود؟

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد آرا: 14

13 دیدگاه دربارهٔ «4 نوع افزایش سرمایه را بشناسید!»

  1. از کجا باید بدونیم قراره افزایش سرمایه برای یک سهم کی رخ بده ؟ از طریق کدال درسته ؟ حالا وقتی میره برا افزایش سرمایه خیلی اوقات سهم در قیمتهای پایین تر و اونم بعد چند ماه باز میشه و سود قبلیمون از بین میره یه جوری و پولمون تو اون مدت چند ماهه یه جورایی بلوک میشه . با این وضع منطقی هست که بمونیم تو سهم برا افزایش سرمایه ؟

  2. سلام وخدا قوت خدمت سایت خوب چرتکه و مخصوصا مدیر سایت وتشکر از استاد همتی بابت این اموزشهای مفید وعالیشون یک سوالی در مورد افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی داشتم بعد از افزایش سرمایه وبازشدن نماد چند روز طول میکشه تا اون گپ قیمتی پر بشه و دوباره سهم رشد کنه .باتشکر

  3. محمد اسماعیلی

    سلام با تشکر از اطلاعات و اموزش های خوبتون هم در رایطه با مبحث افزایش سرمایه که جواب خیلی از سوالاتم را گرفتم و هم در خصوص آموزش های مدیریت سرمایه و تحلیل تکنیکال انشااله موفق باشید.

  4. زهرا رضانیا

    استاد شما خدای اموزش هستید من بالاتراز این نمیتونم بگم ممنونم ازتون خیلی عزیزی استاد

  5. درود
    تشکر ازشما بابت آموزشهای خوب و تحلیل های درست شما
    خدا قوت . سپاس

  6. سلام ممنونم بابت آموزش هاتون مخصوصا آموزش های تابلوخوانی قشنگ نکته به نکته آموزش دادیدبازهم منتظر آموزشهای جدیدتون هستم استاد انشالله که همیشه موفق وموید باشید.????

  7. کاربر سایت

    سلام یه سوالی!
    بعد از افزایش سرمایه مبلغ هر سهم کم میشه و تعداد سهم بیشتر میشه درسته!
    اگر تعداد سهم اضافه میشه و مبلغ کم خب این افزایش سرمایه دقیقا واسه سهام دار چ سودی داره‌‌؟
    مث این میمونه ک 500تا سهم ده هزاری داشتی یه افزایش سرمایه 100% میخوری بعد میشی 1000تا سهم پنج هزاری
    درست گفتم!؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
پیمایش به بالا